A szúnyogháló egy nagyon hasznos találmány. Mindannyian ismerjük a gyermekdalt, ami tréfásan így kezdődik, árkot ugrott a szúnyog, kitörött a lába. De bizony egy forró nyári estén, amikor a szúnyogok hada döngicsél a fejünk felett a szúnyogháló elengedhetetlenül szükséges.

Amikor a lakásunkba is igyekeznek utat találni ezek az apró kártevők, nem is vesszük olyan viccesen ezt a dolgot. A kicsiny vérszívók igencsak sok bosszúságot okozhatnak. Ilyenkor kell a szúnyogháló ajtóra és kell a szúnyogháló ablakra egyaránt. Mert bizony ebben az esetben nem  bánnánk, ha nemcsak a lábuk, de a szívókájuk is kitörne a gonosz kis rovaroknak.

A szúnyogháló a legbiztonságosabb védekezési módszer

szúnyogháló, szúnyogcsípés, csípések fajtái

  • használhatunk rovarok irtására alkalmas sprayt
  • léteznek a dugaszolóaljzatba csatlakoztatható készülékek
  • vannak, akik füstölő spirállal akarják elriasztani a vérszívókat
  • a népi hagyomány szerint az ecet elől is elmenekülnek
  • sokan a szúnyogűző növényekre esküsznek /pl. a kakassarkantyú/
  • egyes feltételezések szerint csökkenthető a csípések száma, ha lúgosító ételeket fogyasztunk, hiszen a szúnyogcsípés összefügg a vér minőségével
  • táplálkozási szakértők szerint a teljesen cukormentes étkezés egy év után azt eredményezi, hogy elkerülik az embert a szúnyogok, hiszen a vérben lévő cukor vonzza a rovarokat /forrás: William Dufty a Cukor blues írója/

Mégis az a legbiztonságosabb megoldás, ha szúnyoghálóval akadályozzuk meg, hogy egyáltalán a közelünkbe jussanak és belőlünk lakmározzanak ezek a piciny, ámde falánk „állatkák”.

A szúnyogháló története

 

Bár gondolom kevesen szoktak töprengeni azon, hogy mióta használunk mi emberek a hálót a vérszívók elleni védekezésben. Azért érdemes megemlíteni, hogy Itáliában már a 11. századtól említik a hálószerű, finom, laza szőttes alkalmazását, amit Baldachinnak neveztek. Főleg a repülő rovarok ellen nyújtott védelmet az alvók számára.

Akkor még az ágyakra és nem a nyílászárókra szerelték fel ezt az egyszerű, de praktikus „védelmet”.

szúnyogháló

Korunkban a rovarhálónak nem csak az a nyilvánvaló szerepe, hogy életterünket megóvja a nem kívánt betolakodók látogatásától. Nagy jelentősége van mind az állattenyésztésben, mint a mezőgazdaságban a kórokozókat terjesztő rovarok teljes kizárása kapcsán.

A közismert szúnyogriasztó berendezések vagy vegyi védekezés helyett persze sokkal természetesebb és elfogadhatóbb az ablakokra és ajtókra felszerelhető szúnyogháló. Természetesen a technikai fejlődés ezen a téren is nagy lépéseket tett az elmúlt évtizedekben, így nem csak a nyílászárókra egyszerűen felszerelt fix változatát vásárolhatjuk meg, hanem más változata ismert.

A szúnyogháló fajtái

szúnyogháló

Ahogy közeleg a tavasz, egyre jobban vágyunk arra, hogy beengedjük a friss levegőt a lakásunkba. Persze ezzel nem csak a friss levegőnek, hanem a rovaroknak is szabad utat nyitunk. Érdemes átgondolnunk milyet tetessünk fel, hiszen manapság egyre hamarabb beköszönt a jó idő és nem csak a természet ébred fel, hanem a rovarok is szárnyra kelnek.

A szúnyoghálónak több fajtája is létezik, melyek szereltethetők ajtó- és ablak elé egyaránt.

Pliszé

Talán az egyik legnépszerűbb, modern rovarháló, mely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a hagyományossal szemben nevét a pliszírozott kialakításról kapta.

Térhódítását annak köszönheti, hogy az egyre inkább növekvő igényeket is képes kielégíteni. Stílusos, praktikus, strapabíró, csendesen és gördülékenyen működik, könnyű karbantartani.

Fix

szúnyogháló

Ahogy nevéből is következtetünk rá fix, azaz nem mozgatható. Olyan ablakokra vagy felületekre ajánljuk ezt a megoldást, ahol nem mozgunk rendszeresen. Vagyis nem akarunk kihajolni az ablakon, nem tudunk terítőt vagy porrongyot kirázni, viszont a legyeket, szúnyogokat tökéletesen távol tartja, ára kedvező. A keret anyagát tekintve lehet időtálló műanyag vagy akár minőségi alumínium is.

Ezeket a típusokat kívülről csavarok segítségével rögzítik fel az ablakokra. Ezért a nem megközelíthető helyeken, mint az emeleti vagy attól magasabban lévő nyílászárók esetében már nem alkalmazhatóak. Ilyen helyeken a peremes vagy más néven klipszes megoldást lehet alkalmazni.

Klipszes

Ezek a fajták a nyílászáró tömítőgumijára feszülnek rá fülek segítségével. A peremes fix változat előnye a normál keretessel szemben, hogy könnyen levehető, így a téli időszakban óvhatjuk állagát.

Természetesen van hátránya is, hogy nem alkalmas minden ablakra a felszerelése. Míg a fix keretes háló utólag is felszerelhető a redőny elé, a peremes változatot csak akkor lehet feltenni, ha a redőnyt előtte ideiglenesen leszereljük. A fix szúnyoghálókat ne keverjük össze a nyíló szúnyogháló ajtókkal, ugyanis azok zsanérok segítségével vannak rögzítve.

Mobil

szúnyogháló

A mobil változat fix társával ellentétben mozgatható természetesen. Mozgatása történhet függőleges vagy vízszintes irányban. A függőlegesen mozgatható változat gyakorlatilag úgy tekeredik vissza a tokba, mintha roló lenne. Ezért szokás rolós szúnyoghálónak is nevezni. Kiválóan alkalmazható akár erkélyajtóra is, bármikor gond nélkül le- és felhúzható.

A beépített rugó állandóan feszesen tartja ezt a fajta rovarhálót, így annak használata biztonságos. A vízszintesen húzható típus szintén ideális erkély ajtókra és ablakokra, egy- és kétszárnyas kivitelben is szerelhető.

A fix változattal szemben nagy előnye ennek a típusnak, hogy ha nincs rá szükség egyszerűen csak fel- vagy elhúzzuk. Például a téli időszakban nincs kitéve az időjárás viszontagságainak.

Természetesen nem csak az ablakainkra, hanem az ajtóinkra is tudunk megfelelő védelmet biztosítani az egyre korszerűbb változatokkal.

Toló szúnyogháló ajtó

szúnyogháló, szúnyogháló ajtóra, szúnyogok fajtái

Ezek a változatok ideális védelmet biztosítanak nagy felületek esetében. Elegáns megoldásként szolgálhatnak egy meglévő toló-bukó vagy emelő-toló erkélyajtó esetében például. Működésüket tekintve megegyeznek az említett ajtók működésével. Az eltolható panel, amikor nyílik az ajtó, rácsúszik az oldalsó fix táblára. Működése esztétikus alacsony sínen történik. Egyaránt elérhető egy vagy két toló paneles kivitelben. Amennyiben a kétszárnyú kivitelt választjuk, iker sínen történik a panelek működése, természetesen egymástól teljesen függetlenül.

Nyíló szúnyogháló ajtó

Ez a változat kifejezetten ajtók elé kifejlesztett típus. Normál zsanéros vagy rugós kivitelezésben is megtalálható.

Megfelelő záródásáról a normál zsanér esetében csappantyú gondoskodik, míg a rugós zsanérnál mágneses rögzítő biztosítja ezt a funkciót.

Nagy előnye az alacsony hibalehetőség, mivel kivitelezése tartós. Minden esetben el van látva egy kereszt merevítővel, ami elengedhetetlen a szerkezet merevítése miatt, valamint a fogantyú szerepét is betölti egyben.

Mint már korábban is említettük, nagy változásokon, fejlesztéseken ment keresztül a rovarhálók minden változata. Ennek köszönhetően figyelembe vették azt a problémát is a modernizálás területén, hogy a kutya-macska tartóknak is megfelelő legyen a termék. Megoldásként a nyíló típusoknál, egy vízszintes merevítő alatti háló.

Vagyis egy erősebb, vastagabb kivitel biztosítja azt, hogy a kutyusok vagy cicusok kaparása esetén is ellenálló legyen. Ezt PET hálónak nevezik és egy nagyon erős fémszálból készült. Ezzel kiküszöbölhető, hogy kis házi kedvencünk meglepetést okozzon és utat engedjen a hívatlan betolakodóknak.

Na és végül, de nem utolsó sorban van itt egy fontos kérdés. Lehet-e nyíló változatot felszerelni bejárati ajtó elé? Általában a bejárati ajtók esetén a nyílászáró mindkét oldalán megtalálható a kilincs.

Ebből adódóan a külső oldali kilincs akadályozza azt, hogy a nyíló típust fel lehessen szerelni. Ilyenkor lehet alkalmazni a kiemelő keretet. Ennek lényege, hogy a kiemelő keret a rögzítési pontot a kilincsen túlra helyezi, így már felszerelhető a háló.

Egy biztos, a szúnyogok elleni védekezésre megvannak a megfelelő eszközeink, a lehető legtökéletesebb hálók állnak a rendelkezésünkre, hogy ne kelljen a lakásunkban harcolnunk a szúnyoghad ellen.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon