Ha szúnyog döngicsél éjjel a fülembe

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de én utálom, ha egy vagy netán több szúnyog is köröz a fejem felett éjjel. Még akkor sem szeretem, ha nem is kóstol meg valamelyik, elég ha olyan hangokat ad, amitől a legmélyebb álmomból is felébredek. Ilyenkor addig nem nyugszom, amíg le nem vadászom őkelmét. Tudom, számtalan lehetőség van arra, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe, vagyis ne kelljen éjszakai üldözést folytatnom a kis szemtelen vérszívók ellen. Mivel a legegyszerűbb és a legjobb megoldást kerestem, végül a szúnyogháló felszereltetése mellett döntöttem. Azonban korántsem volt olyan egyszerű a megfelelő rovarháló kiválasztása, mint az elsőre gondoltam. Azzal tisztában voltam és vagyok, hogy a rovarok „támadása” úgymond egyre intenzívebb és egyre tovább tart, vagyis most már hosszabb ideig okoznak kellemetlenséget, mivel az évszakok is eltolódtak. Gyakorlatilag felborult a természet, így nehéz kiszámítani, hogy mikortól és meddig lehet szükségünk arra, hogy védekezzünk a hívatlan vendégek látogatása ellen. Ezért a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldásnak azt tartottam, ha szúnyoghálót szereltetek fel az ablakra, ahogy ezt már említettem. Viszont mivel a kínálat bizony nagyon széleskörű, először tájékozódtam egy kicsit.

A szúnyogháló keret lehet fix

Nos, ami engem illet, a hagyományos, fix keretes szúnyoghálóról volt eddig csak tudomásom. Igaz, hogy nem mélyedtem jobban bele a témába, de az eszembe sem jutott korábban, hogy a szúnyogháló keret hányféle lehet. Azt gondoltam, hogy egy keretes háló fel van téve az ablakra és azzal megoldom a problémát, de persze ahogy nézelődtem, rájöttem, hogy más megoldás is lehetséges. Egyes ablakoknál nincs arra szükség, hogy a hálót nyitni vagy csukni kelljen, ezekre tökéletesen megfelel a fix keret. Azt is megtudtam, hogy a szúnyogháló keret anyaga lehet, fa, alumínium vagy műanyag is, színe pedig igény szerint változhat, tehát nem csak fehér vagy barna színben kapható, hanem egyéb színben is. Ez a megoldás nagyon tetszett, de már kíváncsi lettem a folytatásra. Mivel nem csak az ablakokra, hanem az ajtóra is kerülhet fel szúnyogháló, ezért ezt a lehetőséget is megnéztem. Így derült fény arra a kutatásaim során, hogy ezeket a fix keretes szúnyoghálókat zsanérral is el lehet látni és akkor nyithatóak, szükség szerint. Ezeknek az anyaga is többféle lehet, igény szerint és kialakíthatóak úgy, hogy akár boltíves vagy háromszög alakra is felszerelhetőek legyenek, vagy bármilyen formájú nyílászáróra. A tolóajtós szúnyogháló is a fix keretes hálók családjába tartoznak, de ebben az esetben sínen mozog a háló, ami alul és felül helyezkedik el az ajtónál. Praktikus dolognak tartom abban az esetben, persze csak akkor megoldható, ha van hely az elhúzására, hiszen kétszeres helyigénye van ennek a szúnyoghálónak.

Rugós vagy rolós szúnyogháló

A szúnyogháló kerete tehát lehet fix, azonban a rolós háló mozgatható is, tehát praktikusabb ezáltal. Alkalmazható természetesen ajtóra és ablakra is. Rendelkezik egy tokkal, ami összegyűjti a hálót egy rugós tengelyre szerelve. Voltaképpen nagyon hasonlít a működése a roletták működéséhez, ezért is szokták rolós szúnyoghálónak hívni. Oldalain vannak kefés lábak, amik segítik pontosítani a mozgást. Szerkezete általában alumínium, színei választhatóak. Van az alján egy sín, amely az alsó zárólécbe akasztható, zsinórral lehet megkönnyíteni az elérését. A lefutó sínben található szőrkefe teljes biztonsággal megakadályozza a rovarok bejutását.

Pliszé szúnyogháló

Ezt a fajta szúnyoghálót főleg ajtókra ajánlott felszereltetni. A leírások és vélemények alapján nagyon közkedvelt fajtája a rovarhálóknak. Itt viszont már nincs szúnyogháló keret, nincsen tok sem. Hogy miért? Mert a hálót úgy alakították ki, hogy harmonikaszerűen az oldalsó profilban eltűnik egyszerűen. Van alul és felül is egy L vagy U alakú profil, ami segít a mozgatásában. A hagyományos szúnyoghálóval szemben egyre nagyobb teret hódít ez a fajta háló, mely nevét a plisszírozott kialakításáról kapta. Térhódításának egyik és talán legfőbb oka, hogy igényeink minden téren nőnek és így ezen a téren is modern és igényes megoldásokat keresünk. Vagyis szeretnénk élvezni a szabad kilátást akkor is, ha attól kell tartanunk, hogy a nyitott ablakon berepül vagy berepülhetnek rovarok és egyéb kéretlen látogatók. A hagyományos szúnyoghálóknál ez a szabad kilátás nem mindig biztosított, ebben az esetben azonban igen, vagyis a pliszé háló nem akadályoz bennünket abban, hogy kedvünkre gyönyörködhessünk a kilátásban, miközben biztonságban vagyunk a rovarok támadása ellen is. Aztán itt van a másik érv, ami a pliszé mellett szól. Közkedveltek manapság a hatalmas üvegajtók, amiket szintén rovarbiztossá szeretnénk tenni, s erre stílusos megoldást keresünk. Ilyen esetben a klasszikus, fix szúnyogháló kerettel ellátott zsanéros védelem helyett is nagyszerű és modern változat ez a fajta háló. A praktikussága mellett pedig még strapabíró, vagyis ellenáll az időjárásnak és egyéb viszontagságoknak is. Könnyű a karbantartása, nem igényel különösebb szakértelmet. Működése pedig csendes és gördülékeny, szóval csupa pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A piacon már megtalálható a zsinóros és a láncos kivitel is. A tervezők elsősorban hatalmas terekre, vagyis nagyméretű ajtókra és ablakokra gondoltak, amikor megtervezték és piacra dobták ezt a változatot. A pliszé mint kiderült a visszajelzésekből tökéletesen képes betölteni a funkcióját akár ablakok akár ajtók esetében. Könnyű működtetésének köszönhetően akár gyerekek is képesek kezelni.

Most aztán fel van adva a lecke!

A teljesség igénye nélkül ezeket a lehetőségeket találtam a problémámra. Mivel abban biztos vagyok, hogy szükségem van szúnyoghálóra, már csak azon morfondírozom, hogy vajon melyiket is érdemes választanom? Milyen jelentősége lehet annak, hogy a szúnyogháló keret mondjuk fix vagy nem az, hogy milyen anyagból készült, fából, műanyagból vagy alumíniumból. Kitől vagy hogyan kaphatnék ezekre a kérdéseimre választ? Akkor azt gondoltam, hogy főzök egy jó kávét magamnak, hiszen kávézás közben szoktak igazán jó gondolataim születni, talán a koffein felpörgeti az agysejtjeimet és azért tudok kávézás közben könnyebben gondolkodni. Abban persze biztos voltam, hogy sokáig nem húzhatom, halaszthatom a dolgot, hiszen szeretnék minél kevesebb éjszakát eltölteni a szúnyogok társaságában. Azt is tudtam, hogy nem tudom és nem is akarom egyedül megoldani ezt a problémát, bár ilyen lehetőség is felmerült, de én inkább szakemberre bízom. S miközben kortyolgattam a kávémat, rá is találtam a megoldásra. Keresek az interneten egy megbízható céget, akik felmérik, hogy milyen szúnyoghálót lehet nálam felszerelni a nyílászárókra, tanácsot is adnak, aztán jöhet az árajánlat, és ha rövid határidővel és garanciával dolgoznak, akkor nemsokára majd nyugodtan alhatok nyitott ablaknál is és nem kell attól félnem, hogy a fülembe zenélnek a szúnyogok vagy a legyek és a csípésekkel sem kell többé megküzdenem. Ettől a gondolattól jobban felélénkültem, mint a kávétól és máris keresni kezdtem a „megmentőimet”! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!  

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük