Az én házam, az én váram.  – Egy műanyag ablak esetében, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Mikor már a műanyag ablak beépítése megtörtént, igazán otthonossá válik a feltöltődés, és kikapcsolódás helye, ahol együtt lehetünk a szeretteinkkel.

Ahhoz azonban, hogy minél nagyobb örömünket leljük benne, igazodnia kell a szokásainkhoz, igényeinkhez, ezért új lakás vagy ház vásárlásakor, építtetéskor egyaránt figyeljünk oda nemcsak a műanyag ablak, de az összes műanyag nyílászárók minden apró részleteire.

Talán az egyik legfontosabb tényező a fény, a megvilágítás, hiszen a műanyag ablak méretek döntően befolyásolják, hogy milyen mértékben tudjuk csodálni a reggeli felkelő nap sugarait, vagy az éjszakai csillagokkal teli égboltot az ablakon keresztül.

Miért a műanyag ablak?

A műanyag ablak az egyik legújabb technológia, ami számos előnnyel rendelkezik elődeihez képest.  Mivel szigetelő képessége legendás, az egyre égetőbbé váló környezetvédelmi szempontokat éppúgy szolgálja, mint ahogy pénztárcánkat kíméli a fűtési- és hűtési költségek optimalizálásával.

 

Ma már a különböző energetikai besorolások mutatják egy ingatlan értékét. Kezdve a teljesen korszerűtlen megoldásoktól – tipikus példája, amikor az utcát fűtjük, és minden hónapban szembesülünk a csillagászati fűtésszámlával – egészen a passzív házakig.

 

Hihetetlen, de igaz, hogy utóbbiak egyik legfontosabb eleme a nyílászáró, hiszen kivételes szigetelőképessége tartja bent a meleget a téli hónapokban és óv minket a hőségtől a nyári kánikulában. Mindezt lényegesen kevesebb rásegítéssel teszi a hűtő- és fűtő berendezések részéről.

 

Kiemelkedő tulajdonsága mellett érdemes szem előtt tartanunk a gyakori szellőztetést, mert ahol nagyobb a páratartalom, ott az erőteljes szigetelés miatt penész alakulhat ki. Nyissunk ezért rendszeresen ablakot, szellőztessünk!

A hő mellett a hangszigetelésben is jeleskedik műanyag nyílászárónk, amivel hozzájárul ahhoz, hogy az otthonunk minden napszakban a béke szigete legyen, bármilyen környéken élünk is. 

Az energiával egyébként duplán takarékoskodik: a karbantartás költségei és munkái is lényegesen kevesebbek, mint fából készült társainak. Pár szempont, amikre odafigyelve hosszú évtizedekig élvezhetjük ugyanazt a minőséget, mint beszereléskor.

De vajon mi kell ahhoz, hogy ezt az élményt nap mint nap átéljük?

Egy jó minőségű nyílászáró biztosan!

Számtalan szempont létezik, amit figyelembe kell vennünk a kiválasztáskor, melybe ha felkészülten vágunk bele, évtizedekig élvezhetjük az eredményét.

Az elsődleges kérdés, hogy fa, fém vagy műanyag ablak illeszkedik-e jobban otthonunk karakteréhez, amelyben legnagyobb szerepet az ízlésünk játssza, hiszen mindből készülhet ugyanolyan  aprólékosan kivitelezett darab, amiben sokáig örömünket leljük.

Bármelyik mellett döntünk is, a minőség minden esetben fontos szempont, hogy hosszú évekig, évtizedekig élvezhessük otthonunk kényelmét, szépségét.

5 hasznos tipp:

  • Semleges tisztítószerekkel tisztítsuk, kerülve a szerves anyagokat. Helyettük ahogy az ablakpucolásnál már megszoktuk, az alkoholtartalmúakkal távolíthatjuk el kíméletesen a makacsabb szennyeződéseket.
  • A vasalatok, azon elemek évi rendszerességű olajozása, amik egymáson elmozdulnak, szintén olyan feladatok, melyeket hosszú élettartammal hálál meg nyílászárónk.
  • A tömítés, a vízelvezető nyílások takarítása vízhatlanná teszi ablakunkat, ez az egyik titka a jó minőségű szigetelésnek.
  • A kilazult fogantyúk csavarjainak meghúzása, főként a gyakran használt ablakoknál fontos. Ha észrevesszük, hogy lötyög, kevésbé fog erősen, ragadjunk szerszámokat!
  • Talán fölösleges említeni, de a karcolódás elkerüléséért mindig puha rongyot használjunk a tisztításhoz, amivel vigyázni tudunk arra, hogy ne sértsük meg a felületet.

  A tapasztalatok a műanyag ablakok térnyerésével egyre inkább azt mutatják, hogy ha odafigyelünk a karbantartásukra, elkerülhetjük az anyaghibákat, tartani fogja a formáját, a megjelenését.

  Apropó megjelenés! Ma már megszámlálhatatlan lehetőség áll a rendelkezésünkre, hiszen a szivárvány bármilyen színében pompázhat ablakunk, de a természetesség hívei számára   műanyag ablak éppúgy készülhet, mint a fémet utánzó az indusztriális stílushoz. Csak az ízlésünk szab határt a lehetőségeknek, mindezt úgy, hogy a korszerűségről egyik esetben sem kell lemondanunk.

  Arról nem beszélve, hogy újrahasznosított anyagokból is készülhet, így még többet tehetünk a környezetünkért.

De mégis kinek ajánljuk leginkább a műanyag ablak választását?

A kinek kérdés helyett a milyet a pontosabb, hiszen bármilyen típusú ingatlanban helytállnak a műanyag ablakok, a technológia kiválasztásához van szükségünk arra, hogy megismerjük a sajátosságait.

Képzeljük el a tokot egy üreges, légkamrás szerkezetnek. A légkamrák száma mutatja meg például a hőszigetelés mértékét, mely szám minél magasabb, energiahatékonyság szempontjából annál jobb ablakot választottunk.

A 3-4 légkamrás után ma már nem ritkák az 5-6 vagy még több légkamrával rendelkező nyílászárók sem, melyhez ma már három rétegű üveg dukál. A hőszigetelő képesség egyébként számszerűen mérhető, keressük hozzá az U értéket, mely ha 1,1 W/m2K alatt van, örülhetünk.

Hang szigetelés

A másik fontos szempont a hangszigetelés, főként akkor, ha zajos környéken éljük mindennapjainkat. Külön kérhetünk magasabb hangszigetelésű, esetenként hanggátló fóliával ellátott műanyag ablakot, így garantáltan nem fog zavarni sem a szombat hajnali Stihl fűrész zaja, sem a buli negyed péntek esti zsongása.

De hogy egy kicsit a konkrétumok szintjén is vizsgáljuk, kinek milyen az ideális műanyag ablak, összegyűjtöttük, a különböző ingatlan típusokba milyen nyílászárót ajánlunk.

A régi, tégla építésű házak és panellakások esetében a belmagasság függvényében az 5 légkamrástól felfelé javasoljuk a választást. A nagyobb belmagasság igényli az erősebben szigetelő 6 kamrás ablakot, a három rétegű öveget pedig már nem is hangsúlyozzuk. A panellakásoknál a szélellenállásra figyelünk különösen tervezéskor.

Passzívház, és szigetelés

Egy passzív háznak például sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelnie, mint egy tégla építésűnek, de ami mindegyikre elmondható, hogy 5 légkamrától és három rétegű üvegezéstől felfelé érdemes gondolkodnunk, bármilyen korszerű is otthonunk.

A szigetelés egyébként nagyban befolyásolja, hány légkamrás nyílászárót érdemes választanunk, melyet minden esetben tervezés előz meg, ahol a szakemberek felmérik az ingatlan paramétereit és tanácsot adnak az ideális nyílászáró kiválasztásához.

Mert hogy a számunkra ideális műanyag ablak kiválasztása csak az első feladat, a kivitelezés és a beépítés is azon lépések közé tartoznak, ahol érdemes megtalálnunk az igazit.

műanyag ablak (1)

Az interneten ma már szerencsére könnyedén utána tudunk nézni vevői véleményeknek, így hamar kiderül, melyik cég gondolkodik hosszú távon, olyan minőségben, ami miatt rendszeresen továbbajánlják.

Még jobb, ha a gyártást és a kivitelezést ugyanaz a cég végzi. Gondoljunk csak bele! Elég egy jó partnert választanunk az építkezéshez, felújításhoz, aki így a teljes folyamatért felelősséget vállal. Ráadásul nem kell több mesterember összehangolt közreműködését felügyelnünk, hiszen egy kézben van a teljes folyamat, ami óriási terhet vesz le a vállunkról a sokszor nehezen tervezhető építőipari határidők mellett.

Így ha minden kérdésünkre választ kapva meghoztuk a döntést, már nincs más dolgunk, mint hátradőlve élvezni a kilátást gyönyörű új ablakainkon.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon