Honnan tudom, hogy a nyílászárókat ki kell cseréltetnem?

Növekvő fűtésszámla

 

A leggyakrabban csak azt vesszük észre, amikor az első téli hónapban egy kifejezetten magas fűtésszámlát kapunk, függetlenül attól, hogy egész hónapban nem volt 20 foknál több a lakásunkban. Ilyenkor az ember megijed, hiszen mi lesz akkor, amikor már kint mínusz 15 fokkal kell számolni? Az ember ilyenkor megpróbál ügyeskedni, huzatfogó szivacsot vásárol, esetleg drágán felvarrat egy vastag posztó függönyt ami fogja a huzatot, vagy a régi típusú nyílászáróit felragasztható szigetelő csíkkal próbálja megjavítani. Sajnos ezek a megoldások szinte soha nem vezetnek nagyfokú javuláshoz.

 

Öreg fakeretes ablakok

 

A régi bérházakban, vagy panellakásokban a már elöregedett fakeretes ablakokat, erkély és bejárati ajtókat szinte minden esetben cserélni kell. Az ablaküvegek ezekben az esetekben nagyon vékonyak, és nem tartják vissza megfelelően a hideget. Mindemellett a fa keret a hosszú évek alatt elvetemedik. A vetemedés következtében a keret elválhat az üvegtől, vagy akár magától a fától. A fáról a festék elkezdhet potyogni, és ugyanígy elereszti magát a mész vagy glett, amivel a keret maga oda volt illesztve.

 

Huzat próba

 

A legegyszerűbb ha egy szelesebb napon egy gyertyát teszünk kis ideig az ajtó vagy ablak elé, és figyeljük a lángot. Ha a gyertya elalszik, vagy a láng túlzottan mozog, akkor bizony a huzat nagyon erősen becsap a lakásba. Egy másik megoldás ha a kezünket tesszük oda az ablakhoz, hiszen így is érezhető, hogy mennyi hideg levegő áramlik be. Amennyiben nagy a baj, akkor már szemmel láthatóak az ablakokon és az ajtókon a rések. Ilyenkor nem szabad halogatni a nyílászárók cseréjét, hiszen ezen már nem tudunk semmilyen otthoni megoldással javítani.

 

Felülvizsgálat

 

Mindemellett a régi elhasznált nyílászárók nem csak a hideget és a huzatot eresztik be a lakásba, de sajnos nem is olyan biztonságosak mint modernebb társaik. Azt javasoljuk hogy vizsgálja felül nyílászárói állapotát, hiszen ha még ebben a hónapban jelentkezik, akkor az őszi szezon előtt kényelmesen ki tudjuk cseréltetni a kopott, rossz állapotú nyílászáróit!